Cuketové kari
Indická kuchyně. Nevím proč ale indické kuchyni jsem nikdy nepřišel moc na chuť, je to možná tím že málo kdo dokáže indickou kuchyni dobře uvařit a dochutit. Proto bych jednou chtěl navštívit Indii a poznat jejich kulturu a jejich jídla jako je třeba jejich proslavené placky Naan nebo Tikka masala a nebo právě Kari. Toto kari jsem se naučil v práci a je to jedno z nejlepších kari co sem kdy jedl. Trochu jsem ho upravil a dneska jsem si ho pro vás připravil.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
6 Porcí 50 minut
- 1 střední cuketa
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 balíček tofu
- 1 větší jablko
- 1 polévkovou lžíci Kari koření
- ½ čajové lžičky Kurkumy
- ½ čajové lžičky Koriandru
- Sůl, pepř, chilli
- 850 ml zeleninového vývaru
- Citronovou šťávu
- Snítek tymiánu
- 3 pytlíky rýže
- 130 ml smetany (normálně používám kokosové mléko, ale to jsem si zapomněl koupit)
- 2 polévkové lžíce bramborového škrobu
- Olivový olej
- Kokosový olej
Postup:
Očistil jsem si mrkev a cibuli. Cibuli jsem překrojil v půl, a ještě jednou na půl takže na čtvrtku a nakrájel na půl kolečka, Mrkev jsem nakrájel také na půl kolečka a společně s cibulí jsme ji opekl na olivovém a kokosovém oleji. Po chvíli restování jsem přidal pepř, chilli a tymián. Po rozvonění tymiánu jsem přidal zbytek koření až na sůl, tu vždy až ke konci, aby nám zelenina nepustila vodu a nezačala se dusit. Po krátkém orestování koření zalijete vývarem a necháte probublávat. Mezi tím si dáme vařit vodu na rýži. Do kari přidáme nakrájenou cuketu na půlkolečka a jablko na kostičky a necháme dusit jenom asi tak 10 minut, aby se nám cuketa a jablko úplně nerozvařili. Ke konci přidáme tofu a zjemníme smetanou a dochutíme solí a citronovou šťávou. Dáme si vařit rýži do vroucí osolené vody na 15 minut. Kterou po uvaření scedíme a necháme okapat. Vypneme plotnu, aby se nám smetana v kari už nevařila (mohla by se nám srazit) zahustíme 2 lžícemi bramborového škrobu který jsem si rozmíchal ve vodě. Zamícháme podle potřeby dochutíme solí a můžeme podávat s uvařenou rýží. Já si osobně ještě na rýži sypu slunečnicová semínka.
Dobrou chuť.
J.
