Cuketové kari

16.02.2019

Indická kuchyně. Nevím proč ale indické kuchyni jsem nikdy nepřišel moc na chuť, je to možná tím že málo kdo dokáže indickou kuchyni dobře uvařit a dochutit. Proto bych jednou chtěl navštívit Indii a poznat jejich kulturu a jejich jídla jako je třeba jejich proslavené placky Naan nebo Tikka masala a nebo právě Kari. Toto kari jsem se naučil v práci a je to jedno z nejlepších kari co sem kdy jedl. Trochu jsem ho upravil a dneska jsem si ho pro vás připravil. 

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

6 Porcí 50 minut

  1. 1 střední cuketa
  2. 2 cibule
  3. 2 mrkve
  4. 1 balíček tofu
  5. 1 větší jablko
  6. 1 polévkovou lžíci Kari koření
  7. ½ čajové lžičky Kurkumy
  8. ½ čajové lžičky Koriandru
  9. Sůl, pepř, chilli
  10. 850 ml zeleninového vývaru
  11. Citronovou šťávu
  12. Snítek tymiánu
  13. 3 pytlíky rýže
  14. 130 ml smetany (normálně používám kokosové mléko, ale to jsem si zapomněl koupit)
  15. 2 polévkové  lžíce bramborového škrobu
  16. Olivový olej
  17. Kokosový olej 

Postup:

Očistil jsem si mrkev a cibuli. Cibuli jsem překrojil v půl, a ještě jednou na půl takže na čtvrtku a nakrájel na půl kolečka, Mrkev jsem nakrájel také na půl kolečka a společně s cibulí jsme ji opekl na olivovém a kokosovém oleji. Po chvíli restování jsem přidal pepř, chilli a tymián. Po rozvonění tymiánu jsem přidal zbytek koření až na sůl, tu vždy až ke konci, aby nám zelenina nepustila vodu a nezačala se dusit. Po krátkém orestování koření zalijete vývarem a necháte probublávat. Mezi tím si dáme vařit vodu na rýži. Do kari přidáme nakrájenou cuketu na půlkolečka a jablko na kostičky a necháme dusit jenom asi tak 10 minut, aby se nám cuketa a  jablko úplně nerozvařili. Ke konci přidáme tofu a zjemníme smetanou a dochutíme solí a citronovou šťávou. Dáme si vařit rýži do vroucí osolené vody na 15 minut. Kterou po uvaření scedíme a necháme okapat. Vypneme plotnu, aby se nám smetana v kari už nevařila (mohla by se nám srazit) zahustíme 2 lžícemi bramborového škrobu který jsem si rozmíchal ve vodě. Zamícháme podle potřeby dochutíme solí a můžeme podávat s uvařenou rýží. Já si osobně ještě na rýži sypu slunečnicová semínka.

Dobrou chuť.

J. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky