Bramborová pélévka
Polévka podzimního období, když se začnou sklízet brambory z polí, houby se začnou nosit z lesa a rána a večery jsou pořád chladnější. Zahřeje vás právě tato výborná polévka. Tak pojďme na recept ať si ji můžete udělat doma.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
6 porcí 40 minut
- 5 Brambor
- 2 Mrkve
- 1 Petržel
- Čtvrtku Celeru
- Půlku batáty
- 2 Cibule
- 4 Stroužky česneku
- 3 Žampiony
- 1 Hrst sušených hub
- Sůl, pepř
- ½ Čajové lžičky kmínu
- ½ Čajové lžičky majoránky
- 2 Polévkové lžíce mouky
- 2 Polévkové lžíce másla
- 1,5 l Zeleninového vývaru
- 3 Listy bobkového listu
- 4 Kuličky nového koření
- Olivový olej
Postup:
V hrnci si rozpustíme máslo a zastříkneme trochou olivového oleje (máslo se nám pak nebude připalovat) na rozpuštěném másle osmahneme do růžova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a připravíme si světlou jíšku. Mouku opékáme doté doby, než nezačne vonět. Hotovou jíšku rozředíme zeleninovým vývarem a pořádně prošleháme metlou, aby se nám neudělali hrudky. Přidáme houby a zeleninu kterou jsme si nakrájeli na větší kousky (záleží na vás, jestli jste zvyklí na menší kusy tak nakrájejte na menší kusy) A vaříme nejméně 20 minut. Po uvaření veškeré zeleniny vždy vezmu šťouchadlo na brambory a zeleninu trochu rozšťouchám. Dochutíme Solí, pepřem, kmínem, česnekem a majoránkou a můžeme podávat s chlebem. Dobrou chuť.
PS: Majoránku přidávejte vždy na konec aby vám polévka nezhořkla.
J.
