Kulajda se zastřeným vejcem
Toto je asi moje nejoblíbenější polévka. Mám celkově moc rád kop jako bylinku a dávávám ho snad do každého dipu nebo salátu. Mám rád tu kombinaci chutí brambor, hub, smetany, a hlavně toho kopru. S touto polévkou se dá krásně vyhrát, a to mě asi na tom baví nejvíc. Mám celkově radši zahuštěné polévky než vývary a třeba taková poctivá bramboračka s houbami hmmm. Tu mám také v plánu si pro vás připravit.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:
6 porcí 45 min
- 3 polévkové lžíce špaldové mouky
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany
- 7 menších brambor
- Kopr
- ½ čajové lžičky kmínu
- Sůl, pepř
- 2 Hrsti sušených hub (až bude sezona tak určitě použijte čerstvé)
- ½ Polévkové lžíce octa
- 6 vajec
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
Postup:
Dáme si do hrnce rozpustit máslo, na které opečeme cibuli. Když nám cibule trochu zrůžoví přisypeme mouku a uděláme si světlou jíšku. Kterou rozředíme vývarem a necháme probublávat. Přidáme vařit brambory které jsem si oloupaly a nakrájeli na menší kostičky. Do polévky dáme i bobkový list, nové koření, kmín a naše sušené houby (někdo je dává vařit zvlášť, ale myslím si, že je to škoda, protože přijdete o chuť hub) ke konci přidáme nasekaný kopr. Polévku dochutíme solí, pepřem a octem, necháme chvíli probublat, aby se nám všechny chutě spojily. Zjemníme smetanou. Při podávání zdobíme zastřeným vejcem.
Zastřené vejce jsem vám už popisoval, jak se dělá, ale dneska mám pro vás vychytávku. Dáte si vařit vodu kterou osolíte. Do malé misky si nalejete ocet a do octu klepnete vejce. Díky octu se vám vejce zabalí do takové vrstvičky, která se už nikdy nerozpustí. No a pak už je postup stejný, když se vám začne voda vařit pomocí lžíce v ní uděláme vír a vajíčko s octem pomalu vlijeme do vroucí vody. Ztlumíme plamen a necháme 2 minutky a je hotovo.
Dobrou chuť
J.

