Mrkvový Dort s Červeným pomerančem 

20.02.2020

Po delší době vám sem dávám zase jeden recept. Už podle názvu víte že to bude na Mrkváč. Jako vždy jsem si recept zase trochu upravil a přidal pár ingrediencí. Do korpusu jsem použil navíc banány, kůru a šťávu z červeného pomeranče který jsem pak také použil na ozdobení dortu. Tento dort je pěkně vláčný a společně s krémem jemný a hodí se k odpolední kávičce.  

1 Dort 1 hodina a 10 minut

Na Korpus:

     1.      500 g Nastrouhané mrkev

     2.     280 g Celozrnné žitné mouky 

     3.     180 g Cukru

     4.     2 Čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva

     5.     2 Čajové lžičky jedlé sody

     6.      1 Čajovou lžičku skořice

     7.      300 ml Rostlinného oleje

     8.      2 Zralé banány

     9.      4 Vajíčka

     10.     Špetku soli

     11.      Šťávu a kůru z jednoho červeného pomeranče

     12.     Hrst nasekaných vlašských ořechů

Na krém:

     1.     450 g měkkého tvarohu

     2.  2 Lžíce medu

    3.    Šťávu a kůru z jednoho citronu

    4.    3 Lžíce zakysané smetany

    5.     1 Lžíce másla

    6.     150 ml Smetany ke šlehání 

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 C. Nejprve si do dvou nádob oddělíme žloutky od bílku. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého bílkového sněhu. V druhé Nádobě vyšleháme žloutky s cukrem šťávou a kůrou z pomeranče do pěny, pomalu vmícháme olej. Do takto připraveného základu dáme nastrouhanou mrkev, vidličkou rozmačkané banány a nasekané ořechy. Přisypeme mouku smíchanou se skořicí, kypřícím práškem a jedlou sodou. A pořádně zamícháme, aby se nám všechny suroviny propojily. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh. Tuto vzniklou hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme zhruba 1 hodinu, záleží na troubě, každá totiž peče trochu jinak.

Během pečení korpusu si připravíme krém. Do větší nádoby si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, med, kůru a šťávu z jednoho citrónu. Šleháním spojíme všechny suroviny. Do rozšlehaného tvarohu postupně zašleháme rozpuštěné máslo (máslo i tvaroh musí mít pokojovou teplotu, jinak vám máslo hned ztuhne a už ho nezašleháte) Krém ochutnáme a podle potřeby přidáme vyšlehanou smetanu nebo mascarpone. To nám krém pěkně zahustí. Takto připravený krém dáme do ledničky.

Po hodině pečení zkusíme, zda je korpus upečen. Doprostřed dortu píchneme špejli a pokud po vytáhnutí špejle nelepí máme pečeno. Korpus necháme řádně zchladnout. Po zchladnutí Korpus otočíme vzhůru nohama tak aby horní část byla na spodu a spodní na vrchu (Spodní část je pěkně zarovnaná od dortové formy a dort tak bude krásně rovný) Dort prokrojíme na Dvakrát nebo na třikrát. Jak se vám to povede. Jednotlivé pláty promažeme krémem a slepíme k sobě. Na vrch dortu dáme zbytek krému a pěkně ho rozetřeme po celém obvodu dortu. Dort ozdobíme Nakrájeným pomerančem a spirálkami z mrkve. Nakonec posypeme nasekanýma ořechama. Dort můžete ještě ozdobit snítkou rozmarýnu nebo pár lístky máta. Dort dáme na chvíli do lednice, aby pěkně ztuhnul a můžeme podávat

Dobrou chuť.

J. 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky