Mrkvový Dort s Červeným pomerančem
Po delší době vám sem dávám zase jeden recept. Už podle názvu víte že to bude na Mrkváč. Jako vždy jsem si recept zase trochu upravil a přidal pár ingrediencí. Do korpusu jsem použil navíc banány, kůru a šťávu z červeného pomeranče který jsem pak také použil na ozdobení dortu. Tento dort je pěkně vláčný a společně s krémem jemný a hodí se k odpolední kávičce.
1 Dort 1 hodina a 10 minut
Na Korpus:
1. 500 g Nastrouhané mrkev
2. 280 g Celozrnné žitné mouky
3. 180 g Cukru
4. 2 Čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
5. 2 Čajové lžičky jedlé sody
6. 1 Čajovou lžičku skořice
7. 300 ml Rostlinného oleje
8. 2 Zralé banány
9. 4 Vajíčka
10. Špetku soli
11. Šťávu a kůru z jednoho červeného pomeranče
12. Hrst nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
1. 450 g měkkého tvarohu
2. 2 Lžíce medu
3. Šťávu a kůru z jednoho citronu
4. 3 Lžíce zakysané smetany
5. 1 Lžíce másla
6. 150 ml Smetany ke šlehání
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 C. Nejprve si do dvou nádob oddělíme žloutky od bílku. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého bílkového sněhu. V druhé Nádobě vyšleháme žloutky s cukrem šťávou a kůrou z pomeranče do pěny, pomalu vmícháme olej. Do takto připraveného základu dáme nastrouhanou mrkev, vidličkou rozmačkané banány a nasekané ořechy. Přisypeme mouku smíchanou se skořicí, kypřícím práškem a jedlou sodou. A pořádně zamícháme, aby se nám všechny suroviny propojily. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh. Tuto vzniklou hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme zhruba 1 hodinu, záleží na troubě, každá totiž peče trochu jinak.
Během pečení korpusu si připravíme krém. Do větší nádoby si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, med, kůru a šťávu z jednoho citrónu. Šleháním spojíme všechny suroviny. Do rozšlehaného tvarohu postupně zašleháme rozpuštěné máslo (máslo i tvaroh musí mít pokojovou teplotu, jinak vám máslo hned ztuhne a už ho nezašleháte) Krém ochutnáme a podle potřeby přidáme vyšlehanou smetanu nebo mascarpone. To nám krém pěkně zahustí. Takto připravený krém dáme do ledničky.
Po hodině pečení zkusíme, zda je korpus upečen. Doprostřed dortu píchneme špejli a pokud po vytáhnutí špejle nelepí máme pečeno. Korpus necháme řádně zchladnout. Po zchladnutí Korpus otočíme vzhůru nohama tak aby horní část byla na spodu a spodní na vrchu (Spodní část je pěkně zarovnaná od dortové formy a dort tak bude krásně rovný) Dort prokrojíme na Dvakrát nebo na třikrát. Jak se vám to povede. Jednotlivé pláty promažeme krémem a slepíme k sobě. Na vrch dortu dáme zbytek krému a pěkně ho rozetřeme po celém obvodu dortu. Dort ozdobíme Nakrájeným pomerančem a spirálkami z mrkve. Nakonec posypeme nasekanýma ořechama. Dort můžete ještě ozdobit snítkou rozmarýnu nebo pár lístky máta. Dort dáme na chvíli do lednice, aby pěkně ztuhnul a můžeme podávat
Dobrou chuť.
J.