Můj Boršč
Mám pro vás recept na Boršč, který jsem trochu upravil a dělám ho doma docela často. Jsem polévkový, ještě když je venku zima, a sychravé počasí. Mám radši hustější polévky. Které vás zasytí a zahřejí. Mezi mé oblíbené polévky patří Kulajda se ztraceným vejcem, Bramboračka, Zelná polévka, Kapustová polévka nebo třeba krémová Brokolicová, Bramborová nebo Květáková mňam. Ale nepohrdnu i dobrým zeleninovým vývarem s noky z dětské krupičky. Polévky jím především přes zimu. V létě na ně ani nemám chuť, když jsou ty horka, pokud teda nebudu počítat Gazpacho (Jedná se o Španělskou polévku, která je ze zeleniny a podává se za studena.) Jak jsem už psal Španělskou kuchyni miluji a chtěl bych se jednou do Španělska podívat a pochytit tam nějaké recepty. A pokud se odhodlám a do Španělska se vydám určitě vám o tom napíšu. Dost kecání a jdeme na recept.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
45 minut 4 porce
- 2-3 menší červené řepy
- 1 mrkev
- Čtvrtku celeru
- Hrst zelených fazolek
- 1 vetší cibuli
- 3 brambory
- Sůl, pepř a cukr
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky
- ½ lžičky drceného kmínu
- šťávu z půlky citronu
- 0,5 Litru zeleninového vývaru nebo vody
- Olivový olej
POSRUP:
Nejdříve si očistíme všechnu zeleninu. Oloupeme, omyjeme a mrkev, celer a červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory nakrájíme na menší kostičky a cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci na oleji opečeme cibulku do růžova, přidáme rajský protlak a krátce orestujeme, poté zasypeme mletou paprikou. Kterou nesmíme dlouho restovat, aby nám nezhořkla. Po orestováním papriky zaprášíme hladkou moukou a necháme ji provonět a prohřát. Rozředíme vývarem, metlou rozšleháme hrudky. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, brambory a zelené fazolky a vše 2O minut provaříme. Ke konci dochutíme solí, pepřem, cukrem kmínem a šťávou z citronu. Necháme pořádně spojit koření a můžeme podávat. Nejčastěji se podává s nokem ze zakysané smetany, ale to já nemám moc rád, ale záleží jenom na vás, jaké máte chutě a jak to máte rádi.
Tak šup šup do kuchyně, a na pište jak se vám polévka povedla.
J.

