Pečená kořenová zelenina s modrým sýrem a jogurtovým dipem

26.01.2019

Jedno z mích nejoblíbenějších jídel. Celkově mám moc rád zeleninu a tahle kombinace zeleniny, modrého sýra a jogurtu je prostě skvělá. Kořenovou zeleninu jsem moc nemusel a jedl jí jenom v polévkách ale za ten rok, co jsem vegetarián jsem si jí neskutečně oblíbil, dá se dělat na mnoha způsobů, tak to určitě nebude poslední recept s kořenovou zeleninou. Ke kořenové zelenině se váže docela vtipný příběh, když jsem chodil do školky pomatuji si na jednu spolužačku, která vůbec nejedla kořenovou zeleninu. A víte proč? Prý když se narodila tak kořenová zelenina ještě nebyla, a proto na ní není zviklá, tak jí přece nebude jíst.   

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

3-4 porce 50 min

  1. 1 větší mrkev 
  2. Půl celeru 
  3. 2 brambory 
  4. 1 batátu 
  5. 4 Stonky řapíkatého celeru 
  6. 150 g Modrého sýra (Nivy) 
  7. Sůl, pepř a chilli hoblinky 
  8. Trocha olivového oleje 
  9. Bílé jogurt 
  10. Zakysaná smetana 
  11. Šťáva z půlky limety 
  12. Jarní cibulka

POSTUP:

Pečená zelenina:

Předehřejte si troubu na 180 °C  Veškerou zeleninu pořádně očistěte a omyjte, nakrájejte na stejně velké kusy a dejte do velké mísy. Přidáte trochu olivového oleje, koření a pořádně vše promícháte. Vysypete na plech na pečící papír a pečte v troubě při 180 °C 45 minut. Během pečení zeleninu obracejte, aby byla ze všech stran pěkně opečená a křupavá. Nastrouhejte modrý sýr (nivu) na struhadle nahrubo. Ještě než posypete sýrem trochu osolte. před podáváním  posypte sýrem a nechte sýr v troubě roztéct. A můžete podávat.

Jogurtový dip:

V menší míse smícháme jogurt, zakysanou smetanu sůl, pepř, chilli hoblinky, jarní cibulku a šťávu z limety.

Tak šup šup do kuchyně a zkuste to, a určitě se ozvěte jaký měla zelenina úspěch.

J. 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky