Pečená kořenová zelenina s modrým sýrem a jogurtovým dipem
Jedno z mích nejoblíbenějších jídel. Celkově mám moc rád zeleninu a tahle kombinace zeleniny, modrého sýra a jogurtu je prostě skvělá. Kořenovou zeleninu jsem moc nemusel a jedl jí jenom v polévkách ale za ten rok, co jsem vegetarián jsem si jí neskutečně oblíbil, dá se dělat na mnoha způsobů, tak to určitě nebude poslední recept s kořenovou zeleninou. Ke kořenové zelenině se váže docela vtipný příběh, když jsem chodil do školky pomatuji si na jednu spolužačku, která vůbec nejedla kořenovou zeleninu. A víte proč? Prý když se narodila tak kořenová zelenina ještě nebyla, a proto na ní není zviklá, tak jí přece nebude jíst.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
3-4 porce 50 min
- 1 větší mrkev
- Půl celeru
- 2 brambory
- 1 batátu
- 4 Stonky řapíkatého celeru
- 150 g Modrého sýra (Nivy)
- Sůl, pepř a chilli hoblinky
- Trocha olivového oleje
- Bílé jogurt
- Zakysaná smetana
- Šťáva z půlky limety
- Jarní cibulka
POSTUP:
Pečená zelenina:
Předehřejte si troubu na 180 °C Veškerou zeleninu pořádně očistěte a omyjte, nakrájejte na stejně velké kusy a dejte do velké mísy. Přidáte trochu olivového oleje, koření a pořádně vše promícháte. Vysypete na plech na pečící papír a pečte v troubě při 180 °C 45 minut. Během pečení zeleninu obracejte, aby byla ze všech stran pěkně opečená a křupavá. Nastrouhejte modrý sýr (nivu) na struhadle nahrubo. Ještě než posypete sýrem trochu osolte. před podáváním posypte sýrem a nechte sýr v troubě roztéct. A můžete podávat.
Jogurtový dip:
V menší míse smícháme jogurt, zakysanou smetanu sůl, pepř, chilli hoblinky, jarní cibulku a šťávu z limety.
Tak šup šup do kuchyně a zkuste to, a určitě se ozvěte jaký měla zelenina úspěch.
J.



