Topinka s avokádem a zastřeným vejcem
Zbožňuji avokádo, můžete ho připravit na tisíc způsobů, naslano, sladko nebo ho sníst jenom tak. Je pravda že když jsem avokádo ochutnal poprvé tak jsem si řekl "tohle ne " A nejsem sám, znám spoustu lidí, které když poprvé ochutnaly avokádo nebyli z něj nadšený. Pak přišlo takové období, a všichni jedli avokádo, ale já na tom nic neviděl. Zkusil jsem ho ještě jednou, dvakrát, najednou mi zachutnalo a když vidím v obchodě avokádo je to jasná volba. Dneska jsem si pro vás připravil jednoduchý recept, který zasytí, a dobře vypadá tak pojďme na to.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
1 porce 10 minut
- Jedno avokádo
- Jedno vejce
- ½ litru vody
- 40 ml octa
- Krajíc čerstvého chleba (můžete použít i celozrnný chléb nebo toust)
- Sůl, mletý pepř a chilli
- šťávu z půlky limety
POSTUP:
Do hrnce si dáme vodu a ocet a dáme na plotnu, mezi tím si rozkrojíme avokádo vyjmeme pecku a vnitřek avokáda pomocí lžičky vydlabeme zelenou dužninu dáme do menší mísy, avokádo rozmačkáme vidličkou přidáme sůl pepř chilli a šťávu z limety zamícháme a avokádovou hmotu naneseme na opečený krajíc chleba, který jsme opekly z obou stran na sucho na pánvi. A teď to ztracené vejce chce to trochu cviku, mě se také někdy nepovede, jak bych si představoval. Když se nám ve vodě s octem začnou tvořit malé bublinky. Vejce si rozklepneme do menšího hrníčku. Ve vodě si pomocí lžíce uděláme malí vodní vír a vejce opatrně vlijeme do vody. Díky víru se vaječný žloutek obalí bílkem. Vejce vařím 3-4 minuty, aby byl žloutek ještě tekutý. Ale pozor jenom na mírném ohni, pokud se vám bude voda vařit klokotem tak by se mohlo vajíčko varem roztrhnout a žloutek by nám vytekl. Pokud si nebudete vědět rady koukněte na internet na nějaké video recepty jak na ztracené vejce. Já než jsem si našel ten grif také to nějaký čas trvalo. A ne nadarmo se říká žádný učený z nebe nespadl. Pokud si na tento způsob úpravy vejce netroufnete tak si udělejte třeba volské oko nebo si vajíčko uvařte natvrdo.
Hotové vejce položím na pomazánku z avokáda, okořeníme solí, pepřem a chilli. Posypeme slunečnicovým semínkem, které jsem si opekl na sucho na pánvi, a dozdobíme polníčkem. Před tím, než se pustím to této výborní snídaně vajíčko rozkrojím a nechám vytéct žloutek. To jenom pro efekt.
Dobrou chuť
J.